Ellujäämisreaktsioon?

karate-2578819_960_720.jpgKindlasti oled kogenud hetki, kus pea on justkui tühi, aga moment selle jaoks kohutavalt vale, sest sul on vaja midagi teiste ees esitleda, koosolekut läbi viia vms olulist teha.

Minu näide tuleb kooliajast, kus ajapeale olulisi asju tehes, mu mõtlemine seiskus. Kujuta ette matemaatika riigieksamit, milles ei olnud midagi halba, sest mata oli üks mu lemmikaineid läbi kooliaja. Negatiivne on siin aga see osa, kuidas juba põhikooli lõpus hakatakse meisse programmeerima, kui olulised ikka on lõpueksamid ja kuidas kogu sinu tulevik neist sõltub. Sel ajal ei rääkinud mulle keegi ajuosadest ega sellest, kuidas me oleme inimesena ülesehitatud. Aastaid hiljem alles mõistsin, kuidas selline “ohuolukord” päriselt meid mõjutab.

Nimelt, see tuleb ajast, kus mehed ja naised jagunesid korilasteks ja küttideks. Kütt läks jahile ja pidi olema valmis ohu korral põgenema. Meie organism reageerib ähvardavatele olukordadele endiselt käivitades automaatselt põgene-ründa reaktsiooni ehk ellujäämisreaktsiooni, mis tol ajal oli elu igapäeva osa.

Tänapäeva maailmas ei ole meil enam ainult füüsiline oht vaid ka vaimne. Protsess, mis takistab mõtlemist on igati loogiline. Meie veri liigub kehas ümber ehk suurem osa hoopis kätesse ja jalgadesse. Samal ajal hingamine kiireneb ja muutub pinnapealseks. Verevarustus ajus liigub eessagarast taha, meie vanimasse ajuosasse. Teisisõnu selle protsessi saab kokku võtta lihtsalt. Mõelda ei ole vaja, kui meid rünnatakse, siis on vaja tegutseda. Me kanname seda kaasas põlvest põlve ja seda on võimalik muuta ainult teadlikult tegutsedes.

Kui satud sarnasesse olukorda ja tunned, et kohe kohe on mõtlemine halvatud, siis lihtsalt hinga sügavalt paar korda sisse ja välja ja tunned, kuidas veri jätkab normaalset ringlemist ja sinul on endiselt hea olla.

Teguderohket nädalat!

Mai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s