Elu pole sprint, vaid on maraton! Loe, kuidas mõõdukas pinge viib sind finišini lähemale.

Hea lugeja, oled ehk kuulnud, et palju räägitakse vabalt voolamisest ja kulgemisest. Olen sellega täiesti päri, elu on õpetanud seda omade kogemuste kaudu. Samas on kogemusega tulnud teatavaid eristusi. Nimelt olen avastanud, et selliseid üldpõhimõtteid ei saa rakendada igas eluvaldkonnas niimoodi üks-ühele. Elu on liiga värviline, et rakendada sellist must-valge või õige-vale põhimõtet igale poole. Kirjutan täna mündi teisest tahust, nimelt mõõdukast pingest ja järjepidevusest ning sellest, millises eluvaldkonnas võiks seda rakendada.

Kunagi olin küllaltki heal tasemel pikamaajooksja. Algul jooksin ilma kogemuseta kiiresti ja kulutasin oma jõuvarud kohe jooksu alguses ära. Märkasin, et suuremat edu saavutasid inimesed, kes hoidsid oma jõuvarusid jooksu viimasele kolmandikule. Jaotasin oma energia ühtlaselt ära terve distantsi peale ja olingi finišis esimesena. Sain aru, et tasakaalukus ja järjepidevus viib sihile.

 Kui nüüd tagantjärgi eristan erinevaid etappe, kuidas sain paremaks jooksjaks, siis oskan nüüd selgelt eristada kahte faasi. Varajases faasis sain tänu järjepidevale treenimisele ja teistelt õppimisele paremaks jooksjaks. Hilisemas faasis, kui olin saavutanud alateadliku kompetentsuse, sain rahulikult kulgeda ja olla paindlik enda lähenemises. Mingi uue oskuse õppimisel või pädevuse treenimisel on kasulik hoida alguses distsipliini ja järjepidevust. Ise õpin praegu avalikku esinemist ja vajaduspõhist müüki. Loomulikult tekib küsimus, et kuidas hoida seda järjepidevust alguses? Kui panna seisva rongi ette münt liiprile, siis ei saa rong liikuma, kuna vajab alguses tohutult suurt käivitusjõudu..

 Üks hea soovitus, mida olen ise rakendanud. Lubage avalikult välja, et hakkate midagi iga teatud perioodi tagant tegema ja sellest märku andma. Ise lubasin avalikult välja, et asun postitama kodukootud videosid iga 2-3 päeva tagant. Vahetevahel võib laiskus peale tulla, kuid kui olen selle kõigile avalikult välja kuulutanud, siis pole taganemist kuhugi.

 Sind käivitab seega mõõdukas pinge! Mitte liiga suur, mitte liiga lõtv, täpselt sulle paras. Ja tänu sellele mõõdukale pingele planeerid järjepidevalt iga teatud aja tagant tegevuse, millega edendad uut õpitavat oskust elus.

 Järjepidevalt parema enda poole!

Risto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s