“Ravi poissi ja mees ilmub”: mõtteid mehelikkusest läbi enda kujunemisloo

Milline on tõeline mehelik olemus ja käitumine? Ühiskond on muutunud ja muutumas kiiresti, milline on mehelikkuse nägu selles keerises? Olen sellele mõelnud viimased paar kuud. Coachingu praktikas olen näinud, et tegemist on teemaga, mis on väga-väga oluline. Kirjutan mehelikkusest lähemalt läbi oma enesearengu kogemuse.

Ravi poissi ja mees ilmub

Juurpõhjused tekivad alati lapsepõlves. Minul tekkis teismelisena ahel süütundest ja häbist, kus esimene kogemus, mis pidi olema nauditav, sai hoopis negatiivse sotsiaalse reaktsiooni lähedaste inimeste poolt. Hiljem jätkus sama muster suhtest-suhtesse, kus ma tegin seda edasi salaja ja vargsi. Seda saatis süütunne ja häbi. Loomulikult mõjutas see mu kõiki lähisuhteid, eneseaustust ja kokkuvõttes hoidis kinni mehelikku energiat. Seda kutsutakse trauma korduseks. Me mängime sama stsenaariumit alateadlikult uuesti ja uuesti läbi, selleks et terveneda. Kuid see saab toimuda ainult läbi teadvustatud tervenemise ja tegevuse. Vastasel korral jätkad mängu, ise aru saamata, millised on selle mängu reeglid üldse..  Praegusel hetkel sain tänu teadvustamisele mustri lõhkuda ja anda sellele kõigele uue tähenduse oma elus. Enesetunne, enesekindlus ja mehelik energia tõusid lõpptulemusena.

Ruumi hoidmine ja kohalolu

Inimesel on ainulaadne võime rännata mõtetes minevikku ja tulevikku. Võimalik on kujustada olematut. See on vajalik oskus ja toonud inimkonnale palju uusi leiutisi, kuid sotsiaalses kontekstis pärsib see sügavate kontaktide loomist. Klaasistunud pilk, räägid, kuid kedagi pole kodus. Tuleb tuttav ette? Olen seal ise olnud. Ei suutnud olla pikemat aega kohal siin ja praegu. Alles siis, kui alustasin mediteerimise ja muude kohalolu tehnikate praktiseerimist, suutsin keskenduda rohkem ja kauem. See on mõjutanud positiivselt mu sotsiaalset lävimist ja eelkõige õppimisvõimet. Inimesed hindavad mehi, kes kuulavad keskendatult ja hoiavad vestluspartnerile turvalist ruumi. Mõelge ise, nii loote teises inimeses austuse ja turvatunde. See on minu jaoks mehelik tegu!

Haavatavus

Kui palju on mehi läbi kultuuri programmeeritud olema sellised mehed, nagu ühiskond seda ootab ja näitab. See toimub pidevalt ja süstemaatiliselt läbi sotsiaalsete ootuste meile, meestele. Üks peamisi oskusi, mida ei õpetata koolis, kuid mis peaks olema selgeks tehtud juba algklassides, on emotsionaalne toimetulek. Milline on eeskuju pingelistes olukordades raskete emotsioonide toimetulekuga? Süda kiviks ja mind see ei raputa (eitamine), peaasi on mitte emotsioone välja näidata ja olla “tõeliselt mehelik”. Jällegi, olen seal olnud, see on väsitav. Vastupidiselt, kui oskad oma emtsioonidega toime tulla ja näitad neid välja, oled sa haavatav. Haavatavus on hoopis tõeline tugevus, sest sa usaldad iseennast, sa ei ole keegi teine. Sa julged näidata oma sügamat mehelikku olemust. See on see, kuhu mina olen jõudnud.

Aeg on käes, et murda mineviku piigid ja rääkida tõelistest mehelikkest väärtustest! Ei mingit jama ja häma, täpselt nii nagu asjad on.

 Uute kohtumisteni!

Risto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s