Kohese rahulolu pärdik: miks ainult hetke nautimine ei viinud mind pikas perspektiivis edasi

Ma arvasin, et elus on kõik korras. Viimaks olin leidnud oma kire ja alustasin sellega. Suhted inimestega olid aegade parimad. Sain raamatutest uusi teadmisi, mida kohe rakendada. Arvasin, et pole vaja eesmärke enam seada, kõik tuleb loomulikult. Nii tundin ennast hästi siin ja praegu ning tegin asju, kust sain kiireid tulemusi. Milline nauding.. Lõpuks hakkas venima kooli lõpetamine, klientide voog kahanes ja suhted polnud enam endised. Mis juhtus? Sain ühe taipamise võrra targemaks..

Kujuta ette, et su sees on kaks olevust: trumme lööv pärdik ja rahulik tüürimees. Pärdik elab täielikult olevikus ja soovib kohest naudingut siin ja praegu. See on meie emotsionaalne süsteem. Rahulik tüürimees on kaalutlev ja ratsionaalne, mõeldes tuleviku kasude peale kohesest rahulolust loobumisel. See on meie uusim aju osa – neo cortex. Mõlemad on vajalikud, kuid liigne kaldumine ühele poole lõi minu elu tasakaalust välja. Miks nii?

Kestev rahulolu saab tulla suures osas pikaajalistest eesmärkidest, see tähendab millegi loobumisest olevikus. Eriti mõtlen siinkohal sinu aja sisustamist ja ajalisi ohverdusi. Dalai Laama ütles: “Edu näitab see, millest oled pidanud loobuma selleks, et sinna jõuda”. Kui andsin pärdikule voli, olin rohkem Facebookis, otsisin kiiret ärilist kasu. Jah, olin zen, kuid edasiliikumist elus ei olnud.

Praegu võiksin õhtuti filme vaadata või lihtsalt olla, kuid ma ei tee seda, sest ma tean, et sellist suurepärast aega saab kasutada arendavateks tegevusteks. Mis te arvate, mis teiega juhtub, kui kallate enda sisse häid asju. Õige! Häid asju hakkab välja tulema. Mis motiveerib mind seda tegema? Positiivne pinge, mille saan seatud lühiajalistest ja pikaajalistest eesmärkidest.

Seega, jah oluline on olla hetkes ja seda nautida, kuid sama oluline on ka pikemaajaliselt mõelda, planeerida ja vastavalt tegutseda. Vahelda roolis oma pärdikut ja tüürimeest vastavalt olukorrale. Kui sul on võimalus valida olukorras, siis pea meeles valida seda intelligentselt. Elu ei ole must-valge. Pärdik söönud, tüürimees rahul.

Nüüd tajun tasakaalu. Planeerin ja mõtlen eesmärkidele hommikuti ja õhtuti ning ülejäänud aja tegutsen täiel potentsiaalil hetkes. Pikaajalise pingutusega tulid tulemused, mis tõid mulle sügavat rahulolu. See omakorda suurendas tänutunnet, mis tõi veelgi rohkem ilusat minu ellu.

Risto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s