Kui tihti käid Sina end koolitamas?

 

Enesega tööd tehes muudad Sa seni kehtinud reegleid ja lood uued harjumused. Kui Sa end vähegi väärtustad, siis Sa võtad vastutuse oma elu eest ja hakkad tegema tulevikku ulatuvaid otsuseid.

 

Täiendkoolitusi täiskasvanutele pakuvad paljud erakoolitusasutused, kutseõppeasutused, kõrgkoolid ja kutseliidud. Miks tänapäeval sellegipoolest et taheta neil kohal käia? On ju olemas kõikvõimalikel eriteemadel loengusarjad või isegi kooskäimse gupid. Lõpuks on ikka koolitus, kas liiga krõbeda hinnaga või liiga odav. Mis veel hullem, tasuta või soodsa koolituse puhul, ei väärtustata sisu absoluutselt ning pole ka hullu, kui ürituse päevale satub midagi muud põnevat, sest kulu on justkui olematu. Olen nende koolituste hinna ja sisu väärtuspakkumiste peale tihti mõelnud, kuid viimane statistikaameti intervjuu teemal täiskasvanuharidus tõstatas teema minu jaoks jälle üles.

Oli reede õhtu ja mu telefon helises, võõras number, vastasin. Teiselpool toru hakkas argilk hääl rääkima, et tema on statistikaametist ja tal oleks vaja paari vastust saada, kuna mind on valitud küsitlusisikuks. Tegelikult oli küsitlus 10minutit ja intervjueerija absoluutselt ei kuulanud mu juttu. Tema jaoks olin ma lihtsalt number nimekirjas, kellelt oli vaja vastust saada. Oleks ta suvatsenud kuulata, mis ma rääkisin, siis oleksime poole kiiremini punktid paika saanud. Ja nii on ju tegelikult elus tihti. Me oleme oma mullis kinni ja ei suuda ega sageli ei tahagi näha enda ninaotsast kaugemale. Mulle meeldis naise üllatus, kui küsimuse peale, kas loen aastas vähemalt 1 raamatu, vastasin, et loen keskeltläbi 2 tükki kuus.  Või kui ta küsis, kas olen viimase 2 aasta jooksul käinud täiendkoolitusel – käin vähemalt korra kvartalis. Eriti imestas ta, et olen valmis oma koolituste eest maksma ka üle 100 euro, kuigi väga palju tarkust saab kätte juba paarikümne euroga. Lõpetasin kõne väga suure hämminguga. Kas tõesti ei hinda inimesed koolitusvõimalusi, mis neile kodumaale kätte tuuakse ja peaaegu ilma rahata?! Tule lihtsalt kodust välja ja kuula, mis oma ala praktikud räägivad, et Sinul oleks elus lihtsam ja ennetaksid nende ämbreid. Miskipärast ikka on miljon vabandust, et koolitusepäeval mitte kohale ilmuda – alates vihmasest ilmast, kiirest graafikus kuni kõhuvaluni välja.  Mugavustsoonis olla on liiga lihtne. Tegelikult on uuringutega tõestatud, et alateadlikult sümboliseerib hind inimesele paketi väärtust ja populaarne ning tarbija poolt väärtuslik on alati kõrge hinnaga.

Miks me toome vabandusi ja ei väärtusta iseend piisavalt, et arengusse panustada? Sul on igal uuel algaval päeval võimalus olukorda muuta ja luua uusi häid harjumusi. Tihti on meil eesmärgid olemas, kuid me ei suuda neid realiseerida. Siin tulebki mängu vastutuse printsiip, mis on uuringutega kinnitatud, et 95% teistele antud lubadustest viiakse päriselt ka ellu. Just see on üks põhjustest, miks kutsun Sind osalema meie reedeses eesmärkide seadmise workshopis ja panna paika plaan, kuidas elada oma elu eesmärki ning seda kooskõlas iseenda kõige suurema hüvanguga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s